Kreawood logo

Tekenen

Het slijpen van de punt, het schrapen van het potlood over het papier, de magie van hoe de kleuren verwassen en er iets tevoorschijn komt…

Misschien lukt het niet altijd om wat er in je hoofd zit op papier te krijgen. Soms mist net dat ene materiaal of die handige tip of trick. Jij stelt de vraag en wij hebben voor jou het antwoord. Met ruim 25 jaar kennis in huis hebben we vaak direct een advies en anders zoeken we het voor je uit. Wij willen je niet alleen materiaal verkopen, maar ook adviseren en inspireren.

Tekenen is voor jong en oud, van het inkleuren van kleurplaten tot aan hyperrealistisch. Iedereen kan tekenen!

Als je begint met tekenen, kan het overweldigend zijn om te kiezen welke materialen je moet gebruiken. Er zijn zoveel verschillende soorten teken gereedschappen op de markt, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. In deze blog zullen we enkele van de meest populaire tekenmaterialen bespreken en tips geven over hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Potloden

Potloden zijn misschien wel het meest gebruikte tekenmateriaal. Ze zijn er in verschillende hardheden, van 9H (heel hard) tot 9B (heel zacht), en alles daartussenin. Een 9H-potlood is perfect voor het maken van lichte schetsen en lijnen, terwijl een 9B-potlood perfect is voor het maken van donkere, rijke lijnen en schaduwen. Als je net begint met tekenen, is het waarschijnlijk het beste om een setje potloden te kopen met verschillende hardheden, zodat je kunt experimenteren en ontdekken wat het beste bij je past.

Potloden zijn een van de meest gebruikte tekenmaterialen. Ze zijn betaalbaar, veelzijdig en verkrijgbaar in verschillende hardheden en
kleuren. Als je net begint met tekenen, kan het overweldigend zijn om te beslissen welke potloden te gebruiken en hoe ze te gebruiken. In deze blog zullen we enkele tips delen over hoe je het beste kunt tekenen met potloden.

Een andere verhouding tussen klei en grafiet resulteert in verschillende hardheden

     1. Ken de verschillende soorten potloden

Er zijn verschillende soorten potloden verkrijgbaar, variërend van 9H tot 9B. Hoe hoger het getal van de H-potloden, hoe harder de
lood is en hoe lichter de lijnen die je ermee kunt maken. Aan de andere kant zijn de B-potloden zachter en donkerder en kunnen ze gemakkelijk schaduwen maken. Het is handig om een set potloden te hebben met verschillende hardheden, zodat je kunt experimenteren met het maken van verschillende lijnen en schaduwen.

     2. Maak lichte schetsen

Begin met het maken van lichte schetsen voordat je begint met het maken van definitieve lijnen. Gebruik hiervoor een H-potlood en teken zachtjes de basisvormen en -contouren van het onderwerp. Zo kun je je tekening opbouwen en eventuele fouten corrigeren voordat je harde lijnen tekent.

     3. Gebruik de juiste techniek

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om verschillende effecten te creëren. Voor het maken van schaduwen kun je bijvoorbeeld de hatching-techniek gebruiken, waarbij je lijnen in dezelfde richting trekt om de illusie van schaduw te creëren. Voor het maken van texturen kun je stippen of kruisende lijnen gebruiken. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek wat het beste werkt voor jouw tekenstijl.

      4. Vergeet niet te blenden

Blenden is een techniek waarbij je potloodlijnen samen vermengt om een zachtere overgang te creëren. Dit kan worden gedaan met een blending tool of een papieren doezelaar. Het is een belangrijke techniek voor het maken van realistische schaduwen en het creëren van een zachte uitstraling.

     5. Probeer verschillende papieren uit

Het soort papier dat je gebruikt kan een groot verschil maken in hoe je potloodtekeningen eruitzien. Probeer verschillende soorten papier uit, variërend in textuur en dikte, om te zien wat het beste bij je past. Een glad papier kan bijvoorbeeld beter zijn voor gedetailleerde tekeningen, terwijl een grof papier beter kan werken voor het creëren van textuur.

6. Hoe word een potlood gemaakt?

Een potlood is meestal gemaakt van hout en grafiet. Het houten omhulsel van het potlood is meestal gemaakt van cederhout of populierenhout, dat licht van gewicht is en gemakkelijk te slijpen. Het grafiet is een mengsel van klei en grafietpoeder, dat de kern van het potlood vormt en de markeringen op papier maakt wanneer het wordt gebruikt. Andere materialen zoals kleurpigmenten, was of harsen kunnen ook worden toegevoegd aan de grafietkern om de kleur of textuur van de potlood te veranderen.

Tekenen met potloden is een geweldige manier om je creatieve vaardigheden te ontwikkelen en te oefenen. Experimenteer met verschillende soorten potloden, papieren en technieken om te zien wat het beste bij je past.

 

Houtskool

Houtskool is een populair tekenmateriaal dat bekend staat om zijn zachtheid en donkere lijnen. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder stokjes en potloden. Houtskool is vooral handig voor het maken van snelle schetsen en het toevoegen van diepe schaduwen. Het kan echter wel een beetje stoffig zijn en vlekken maken, dus zorg ervoor dat je werkgebied beschermd is en dat je handen schoon blijven.

1. Gebruik houtskool van goede kwaliteit

Het is belangrijk om houtskool van goede kwaliteit te gebruiken voor je tekeningen. Goedkope houtskool kan afbrokkelen en vlekken achterlaten op je tekening. Zoek naar houtskool die stevig en goed geslepen is, zodat je er gemakkelijk mee kunt werken.

2. Maak lichte schetsen

Begin met het maken van lichte schetsen met een H-potlood voordat je begint met het werken met houtskool. Gebruik hiervoor een lichtere toon houtskool om de basisvormen en -contouren van het onderwerp te tekenen. Dit helpt je om eventuele fouten te corrigeren voordat je harde lijnen trekt.

3. Gebruik de juiste techniek

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om verschillende effecten te creëren met houtskool. Voor het maken van zachte schaduwen kun je bijvoorbeeld wrijven met een doezelaar of een tissue. Voor het maken van donkere lijnen kun je een stukje houtskool scherp maken en de lijnen stevig tekenen. Experimenteer met verschillende technieken om te zien wat het beste werkt voor jouw tekenstijl.

4. Gebruik houtskoolpoeder

Houtskoolpoeder is een geweldig hulpmiddel om grote delen van de tekening snel te bedekken. Gebruik een zachte borstel om het houtskoolpoeder op het papier aan te brengen en wrijf het zachtjes uit om de gewenste toon te creëren. Het gebruik van houtskoolpoeder kan tijd besparen en het creëren van schaduwen gemakkelijker maken.

5. Fixeer je tekening

Houtskool kan gemakkelijk afgeven op andere oppervlakken en vegen als het niet wordt gefixeerd. Gebruik een fixatiespray om je tekening te fixeren nadat deze is voltooid. Dit zal ervoor zorgen dat het houtskool op zijn plaats blijft en niet vervaagt.

Tekenen met houtskool kan een geweldige manier zijn om artistieke vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren. Het gebruik van houtskool van goede kwaliteit, het maken van lichte schetsen, het gebruiken van de juiste technieken, het gebruik van houtskoolpoeder en het fixeren van je tekening zijn allemaal belangrijke stappen bij het werken met houtskool. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek wat het beste werkt voor jouw stijl van tekenen. Veel plezier met tekenen.

Markers

Markers zijn een geweldig tekenmateriaal als je snel en kleurrijk wilt werken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en hardheden en zijn geweldig voor het maken van tekeningen met een cartooneske uitstraling. Markers drogen snel, dus het is belangrijk om te weten hoe je ze moet gebruiken en hoe je vlekken kunt voorkomen. Het kan ook nuttig zijn om verschillende soorten markers te hebben, zoals fijne punt, brede punt en penseelstift.

Marker stiften zijn een populair tekenmateriaal vanwege hun heldere kleuren en het vermogen om gladde lijnen te creëren. Ze worden gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder illustraties, schetsen, kaarten maken en nog veel meer. In deze blog zullen we enkele tips delen over hoe je het beste kunt tekenen met marker stiften.

    1. Gebruik markers van goede kwaliteit

Het is belangrijk om markers van goede kwaliteit te gebruiken voor je tekeningen. Goedkope markers kunnen vaak uitlopen en vlekken achterlaten op je tekening. Zoek naar markers die stevig zijn en een gelijkmatige inktstroom hebben, zodat je er gemakkelijk mee kunt werken. Goede kwaliteit markers zijn merken zoals

     2. Gebruik de juiste techniek

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om verschillende effecten te creëren met marker stiften. Voor het maken van schaduwen kun je bijvoorbeeld stippen of kruisjes gebruiken. Voor het maken van donkere lijnen kun je de marker stevig gebruiken. Experimenteer met verschillende technieken om te zien wat het beste werkt voor jouw tekenstijl.

     3. Gebruik verschillende kleuren

Markers zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren, dus gebruik ze om je tekening te laten opvallen. Probeer verschillende kleurcombinaties uit om te zien wat het beste werkt voor jouw tekening. Je kunt ook marker stiften gebruiken in combinatie met andere tekenmaterialen, zoals potloden of houtskool, om verschillende effecten te creëren.

     4. Let op de inktconsistentie

Markers kunnen na verloop van tijd droog worden, waardoor de inktstroom kan worden beïnvloed. Zorg ervoor dat je de dop goed sluit wanneer je de marker niet gebruikt om uitdrogen te voorkomen. Als je merkt dat de inktstroom vermindert, probeer dan de marker lichtjes te schudden om de inkt te helpen stromen.

     5. Maak gebruik van blending

Blending is een techniek waarbij kleuren worden gemengd om overgangen tussen tinten te creëren. Je kunt bijvoorbeeld twee kleuren naast elkaar leggen en ze vervolgens met elkaar vermengen om een subtiele overgang te creëren. Of je kunt gebruik maken van een blending marker om kleuren te mengen en overgangen te verzachten. Blending kan een prachtig effect creëren in je tekeningen.

Inkt

Inkt is een geweldig tekenmateriaal als je een strakke, gecontroleerde lijn wilt creëren. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, waaronder stiften, pennen en kwasten. Inkt droogt snel en kan moeilijk te corrigeren zijn als je een fout maakt, dus het is belangrijk om te weten hoe je het moet gebruiken voordat je ermee begint.

Conclusie

Er zijn zoveel verschillende soorten tekengereedschap beschikbaar dat het gemakkelijk kan zijn om te verdwalen in alle keuzes. Het beste is om een paar verschillende soorten te proberen en te zien wat het beste bij je past. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap gebruikt voor de taak en experimenteer met verschillende technieken om te zien wat voor resultaten je kunt bereiken. Veel plezier met tekenen

Wij zijn u graag van dienst met

Meer informatie of heeft u vragen? U bent van harte welkom in onze winkel in Harderwijk. Ook kunnen we u telefonisch of per e-mail helpen.
U kunt ons bereiken op 0341 432305 of info@kreawood.nl

Opzoek naar iets anders?

Contactgegevens

Krea-Wood 
Smeepoortstraat 26
3841 EJ Harderwijk

0341 432305
info@kreawood.nl

Openingstijden

Wij zijn gesloten op de lokale koopzondagen.

Locatie